Image
Kom op! boek cover

Op deze blog wil ik regelmatig actuele cases van solidariteit (en vijandigheid!) bespreken. Het boek zelf heb ik geschreven tussen januari 2021 en februari 2022. Het schrijven zelf vond ik alvast een mooi avontuur. Ik ben vele keren een week naar de Ardennen getrokken om daar in alle rust te lezen, de wereld te overschouwen en te schrijven. Geen vergaderingen, geen sociale media. Heerlijk. Ik kan het iedereen aanbevelen. Het heeft me toegelaten om alle ervaringen te bundelen in een aantal inzichten en schema’s van hoe solidariteit en de samenleving in elkaar zitten. Vanuit die thema’s van het boek kijk ik nu op deze blog verder naar de actualiteit. Hoe halen we de vijandigheid uit de samenleving en brengen we meer solidariteit en samenwerking in de samenleving? Dit boek is een ode aan alle vrijwilligers. Aan hen draag ik het op.

Dit boek is een ode aan alle vrijwilligers.

Blog

Een samenleving is geen losse verzameling van mensen. Verbinding, respect, vriendschap, solidariteit en liefde zijn broodnodig. De voorbije tien jaar is mijn bewondering voor die vele solidaire mensen alleen maar toegenomen. Maar evenzeer mijn wrevel voor de toenemende vijandige context waarin we leven. Vijandigheid, vooroordelen en haat halen het steeds meer van empathie, begrip en respect. Willen we echt zo verder?

 

De 5 levenslessen, De Standaard woensdag 22 juni, Ines Minten

‘Je kunt niet alles, maar je kunt wel veel’

Als je iets wil, doe het. Doe het met strijdlust, optimisme en enthousiasme. Maar doe het. ‘Dromen is goed, maar daar mag het niet bij blijven.’ Aan het woord: algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, Marc Michils.

Ik krijg veel, heel veel hartverwarmende posts op sociale media. Ook vele warme persoonlijke berichten van Kom op! vrijwilligers, actievoerders en uit heel diverse politieke en maatschappelijke hoeken. Het doet plezier, maar ik hoop vooral mijn boek op die manier enkele stenen verlegt vóór meer solidariteit en tégen vijandigheid. En wat zijn de reacties in de pers?

De waarheid geheel of deels verbloemen is er al altijd bij geweest. Maar vandaag is de leugen alom aanwezig en vast onderdeel van de politiek en de hele samenleving. Trump, Poetin spannen de kroon. Maar vergis u niet, ook in onze contreien regeert de hele en halve leugen meer en meer. Bijna dagelijks vers gebakken in uw krant of in een of ander actualteitsprogramma.

Hoe opkomen tegen de vijandigheid van Oekraïne? De vloedgolf van solidariteit voor Oekraïne is hartverwarmend: het verzamelen van kleding en voeding, het opvangen van vluchtelingen, het succes van de actie Oekraïne 1212 die maar liefst 17.778.315 euro opbracht. Tegelijkertijd zouden we er naar moeten streven om een band te leggen met de Russen, hen te informeren over de realiteit. Ik ben normaliter niet zo’n Arnold Schwarzenegger fan, maar deze speech is briljant. De juist boodschap, very well told.

Mijn boek is een ode aan solidariteit en solidaire mensen. Hoe halen we de vijandigheid uit de samenleving en hoe brengen we meer solidariteit en samenwerking in de samenleving? Maar ik ben niet naïef. Ik heb in het boek (najaar 2021) heel bewust een stuk geschreven over ‘Bewuste slechterikken’ Ik had toen echt niet durven denken dat er zo snel een fonkelnieuw prachtexemplaar van die perverse macho’s zou opdoemen: Vladimir Vladimirovitsj Poetin.