De straffe speech van Arnold aan de Russen

Hoe opkomen tegen de vijandigheid van Oekraïne? De vloedgolf van solidariteit voor Oekraïne is hartverwarmend: het verzamelen van kleding en voeding, het opvangen van vluchtelingen, het succes van de actie Oekraïne 1212 die maar liefst 17.778.315 euro opbracht. Tegelijkertijd zouden we er naar moeten streven om een band te leggen met de Russen, hen te informeren over de realiteit. Ik ben normaliter niet zo’n Arnold Schwarzenegger fan, maar deze speech is briljant. De juist boodschap, very well told.

De Russen zouden moeten beseffen in welke spiraal van desinformatie zij zijn terecht gekomen. Ze worden massaal voorgelogen. Russen moeten de waarheid vernemen. En we zouden moeten een band creëren met de Russen, zij willen evenmin een oorlog.  In termen van mijn boek: een ‘publieke ruimte’ creëren met hen. Dit is exact wat  Arnold Swarchenegger doet in een Russisch-Engels ondertitelde video waarin hij zich  rechtstreeks tot het volk van Rusland richt. De Oostenrijks-Amerikaanse acteur en voormalige Amerikaanse politicus voor de Republikeinen deed dit naar eigen zeggen uit liefde voor het Russische volk, om hen de waarheid te vertellen: "Er spelen zich verschrikkelijke dingen af die jullie zouden moeten weten."

Het waarderen van het Russische volk als broeders. En hen de waarheid vertellen: “This is not the Russian peoples war.” Hij prijst de grootsheid van het Russische volk. Hij stuurt hen een boodschap om de de waarheid van de oorlog uit te leggen: “I know you are not aware of what is happening in Ukraine, I urge you to understand the propaganda and the desinformation that you are being told. Help to spread the thruth. Ukraine is a human catastrophy.” Hij richt zich naar de Russische soldaten … “remember that 11 million Russians have family or friends in Ukraine, so every bullet you shoot, you shoot a brother or a sister.” Hij maakt van Russen en Oekraïners 1 familie van. Hij richt zich ‘to those in power in Kremlin’: “Let me just ask you why are you sacrificing the lives of these young man for your own ambitions?” Hij vertelt over zijn mooie ontmoetingen met de Russen en zijn bewondering voor zijn Russische held, de gewichtheffer Yuri Vlaslov, “a thouthfull, kind and smart man. … The strength and smartness of the Russian people always inspired me.”En hij richt zich tot de Russen die protesteren tegen de invasie van Rusland in Oekraine:  “we have seen your bravery … you are my new heroes, you have the strength of Yuri Vlasov, you have the true heart of Russia.” Sterk, heel sterk.